Pentru atingerea unui maxim de eficienta in tratarea bolilor si combaterea daunatorilor in cultura dumneavoastra, va prezentam cateva recomandari legate de aplicarea corecta a pesticidelor.
1) CITITI CU ATENTIE ETICHETA PRODUSULUI PE CARE IL APLICATI.
- Fie ca folositi insecticide, fungicide sau erbicide, este intotdeauna necesar sa cititi cu atentie si sa respectati masurile si recomandarile de pe eticheta produsului. Odata cu tratamentele fitosanitare se pot efectua si fertilizari foliare respectand conditia ca substantele utilizate sa fie compatibile.
2) UTILIZAREA CORECTA TINAND CONT DE MODUL DE ACTIUNE AL PESTICIDELOR.
- Dupa modul lor de actiune, pesticidele se impart in 2 categorii:
- a) Sistemice – sunt cele care acţionează după patrunderea lor in organele vegetative ale plantei, prin radacini si prin frunze si apoi in sistemul vascular înpreună cu apa şi substantele nutritive, incat intreaga planta devine invulneravila pentru agentul patogen/daunator.
- b) De contact – care actioneaza asupra agentului fitopatogen/daunator prin contact direct. Aceste produse au o oarecare posibilitate de penetrare locala in profunzimea tesuturilor la organele verzi.
- In prima faza de dezvoltare se recomanda aplicarea insecticidelor/fungicidelor cu cele doua moduri de actiune (sistemice si de contact) pentru o eficienta maxima. In momentul in care aparatul foliar este complet dezvoltat se pot utiliza cu rezultate bune doar insecticidele/fungicidele de contact.
3) UTILIZAREA CORECTA A SUBSTANTEI ACTIVE.
- Se recomanda evitarea utilizarii aceleiasi substante active de 2 sau de mai multe ori pentru a nu crea/creste rezistenta la pesticide a daunatorilor.
- De asemenea, se recomanda evitarea utilizarii a peste 5 substante active la o singura aplicare pentru a nu crea un stres fitotoxic asupra plantelor. Substanta sau substantele active se pot gasi cu usurinta in fiecare descriere a produselor pentru protectia plantelor.
4) UTILIZAREA CORECTA A DOZELOR SI AMESTECURILOR
- Dozele se vor utiliza in functie de suprafata tratata si varsta plantelor. Se recomanda marirea cantitatii de substanta activa folosita la combatere odata cu maturarea plantelor.
- In cazul in care folositi un adjuvant, acesta se va adauga intotdeauna primul in apa urmat de alte pesticide pe care le folositi. Pentru o eficienta maxima, se recomanda adaugarea pesticidelor lichide inaintea celor solide.
- In functie de stadiul in care se afla boala sau infectia cu daunatori, dozele se clasifica astfel:
- Doza imunizatoare – cand produsul folosit actioneaza asupra toxinelor agentului patogen avand ca urmare inactivitatea lor (doar pentru fungicide).
- Doza preventiva – protectie creata de un pesticid care, aplicat inainte de instalarea bolii, opreşte infectia si impiedica inmultirea patogenului / daunatorului. Aceasta doza se aplica in momentul in care plantele nu sunt infectate cu daunatori sau agenti patogeni.
- Doza curativa – se aplica la primele semne de infectie sau la aparitia primilor daunatori. Substanta actionează direct asupra organelor agentului patogen / daunatorului cu care intră în contact.
- Doza soc – se aplica in momentele de infectie maxima si in momentele in care daunatorii au dobandit rezistenta impotriva produselor/dozelor aplicate anterior.
- Produsele pentru protectia plantelor au cel mai mare grad de eficienta in momentul in care sunt aplicate preventiv!
5) EVITATI FOLOSIREA PRODUSELOR PENTRU PROTECTIA PLANTELOR CU O ZI INAINTE SI DUPA APLICAREA STIMULENTULUI DE INFLORIRE/LEGARE.
6) MOMENTUL APLICARII
- Eficienta maxima a aplicarii pesticidelor se obtine dimineata cand porii frunzelor se deschid datorita luminii, usurand astfel patrunderea si fixarea substantei active
Observatii:
- Indiferent de calibrul lor, folositi aparate de stropit care asigura o dispersie cat mai fina a solutiei.
- Particulele de solutie trebuie sa acopere planta pe toata suprafata, inclusiv pe dosul frunzelor.
- Nu se efectueaza tratamente înainte de a se ridica roua si nici dupa ce temperatura depaseste 25
- Respectati cu sfintenie dozele recomandate de producator: nici mai diluat, nici mai concentrat.
- Cand se fac tratamente la plantele cu frunze lucioase ori acoperite cu pruina, se foloseste se amesteca în solutie un adeziv (aracet, în proportie de 0,2-03%).
- Nu se aplica tratamente fitosanitare în zilele cu vant.
- E indicat sa aveti o salopeta speciala pentru stropit, care sa va protejeze complet, pentru a elimina posibilitatea ca solutia sa intre în contact cu pielea.
- Daca nu folositi o salopeta speciala, obligatoriu sa purtati ochelari de protectie si o masca ce sa filtreze aerul pe care îl respirati.
- Nu consumati alimente în timpul stropirii, la locul în care stropiti si nici înainte de a face un dus sau macar de a va spala temeinic cu apa si sapun pe maini si pe fata.
- Respectati termenele de asteptare recomandate de producatorii substantelor fitosanitare, înainte de a consuma fructele si legumele stropite.
- Atentie unde depozitati hainele cu care ati fost îmbracat la stropire!
- Manipulati pesticidele cu toata atentia si responsabilitatea!
- Atentie maxima la copii!
- Spalati temeinic echipamentele de stropit la finalizarea lucrarii. Atentie unde aruncati apa rezultata dupa clatire.