Agricole

Importanta tratarii semintelor si tipurile de tratamente

Agricultorii si fermierii romani au realizat ca orice cultura profitabila trebuie sa respecte un proces tehnologic.

Pentru recolte bogate si sanatoase , pe langa rotatia culturilor, pregatirea solului si aplicarea de tratamente fitosanitare un pas foarte important este tratarea semintelor ce urmeaza a fi utilizate la infiintarea culturilor.

Majoritatea producatorilor de seminte trateaza produsele cu un fungicid dar foarte multi fermieri folosesc anumite soiuri din productia proprie, caz in care tratamentul semintelor este necesar si recomandat.

Tratamentul semintelor este important pentru :

  • asigurarea unei protecții eficiente față de agenții patogeni și atacurile dăunătorilor – protecție de lungă durată față de acțiunea unor agenți patogeni ca mălura, fuzarioza, tăciunele zburător, sfâșierea frunzelor, dar și față de atacurile unor dăunători ca gândacul ghebos ori ploșnițele;
  • creșterea randamentului 
  • asigurarea unui start excelent culturii de cereale – început promițător al culturii de cereale, indiferent de vreme, germinația și răsărirea plantelor fiind independente de temperatura din aer sau de nivelul precipitațiilor;
  • asigurarea calității semințelor – calitatea semințelor și selectivitatea în cadrul condițiilor activității agricole pe orice tip de sol;
  • asigurarea unei înrădăcinări mai bune – răsărire sigură, cu un sistem radicular mai bine dezvoltat (rădăcini mai lungi și mai puternice); sistemul radicular este esențial pentru o mai bună rezistență a plantelor, ancorare în sol și absorbție a nutrienților.

Boli, daunatori si tipuri de tratamente

Produsele pentru tratarea semintelor, se gasesc de obicei sub forma lichida sau solida si se impart in fungicide si insecticide.

Insecticidele actioneaza asupra daunatorilor prin contact sau ingestie si se aplica pe semintele ce urmeaza a fi folosite pentru infiintarea culturilor.

In cazul semintelor de grau, principalul daunator este gandacul ghebos (Zabrus tenebrioides) care are o singura generatie pe an.

Larvele acestui gandac ataca plantele toamna si la inceputul primaverii si se hranesc exclusiv cu frunzele plantelor.

Acestea fac galerii în apropierea plantelor, ies parţial din galerii, rod baza funzelor pe care apoi le trag în galerii şi le triturează cu ajutorul aparatului bucal.
Din frunze este reţinută doar partea suculentă, iar nervurile sunt împinse sub forma unor ghemotoace răsucite la baza plantelor.

Adulţii se hrănesc pe spic, consumând boabele în diferite stadii de dezvoltare. Atacul se manifestă în vetre.

Fungicidele asigura protectie impotriva agentilor patogeni.

Printre principalele boli care pot afecta culturile de grau si orz se numara : malura, fuzarioza, taciunele si sfasierea frunzelor (la orz).

Pentru prevenirea acestor boli se pot utiliza fungicide precum :

AMIRAL PROFFY 6 FS

CELEST EXTRA

BARITON SUPER

VIBRANCE DUO

Fungicidele actioneaza asupra agentilor patogeni localizati pe semintele de cereale sau chiar si in interiorul acestora. Din interior substanta este absorbita in tinerele plante si le asigura acestora protectie impotriva agentilor patogeni din sol, din seminte sau de pe suprafata acestora. Va rugam sa consultati prospectul produselor pentru a afla mai multe informatii cu privire la modul de actiune al fiecarui produs.

Cum se aplica tratamentele pentru seminte?

Pentru aplicarea tratamentului, se alege un loc ferit, unde factorii externi nu pot afecta calitatea lucrarii (vant, precipitatii sau temperaturi ridicate). Persoanele care utilizeaza aceste substante trebuie sa respecte indicatiile producatorului in ceea ce priveste masurile de siguranta, adica utilizarea echipamentului corespunzator, precum si dozajul.

In functie de indicatiile producatorului, samanta poate fi tratata si apoi depozitata sau se trateaza inainte de semanat.

Te asteptam pe https://semperfito.ro/ sa descoperi produse pentru tratarea semintelor.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *